Hur skall det framtida socialistiska samhället se ut? För mej är detta århundradets absolut viktigaste fråga. Klarar vi inte av att besvara hur socialismen skall se ut, då kommer vi inte heller veta hur vi skall ta oss dit. Vad som behövs är en ärlig, öppen diskussion med högt i tak över vad som bör göras och hur den skall utformas. Och givetvis kan detta inte bara vara en diskussion för socialister, alla systemkritiker som vill uppnå ett annat samhälle än den rovdrift kapitalismen erbjuder skall bjudas in. Vår vision måste vara komplett, och inte vägledd av ideologiska dogmer, allt måste få granskas och ifrågasättas(utom det grundläggande absoluta och jämlika mänskliga värdet).
Den framtida värld jag föreställer mig ser inte så annorlunda ut från den vi lever i idag. Jo givetvis när vi kommer till vår relation till miljön, rovdriften på den måste upphöra med det nya systemet, men politiskt sett föreställer jag mig att socialismen går att verkställa inom vårt nuvarande liberala lagstyrda demokratiska system. Vad socialism handlar om är makt, vem skall besitta den, och störst makt i våra samhällen besitter ekonomin. Den bestämmer ramarna för vad politiken kan innehålla, och endast i undantag förehåller det sig tvärtom. Och det finns egentligen inte något som hindrar oss från att verkställa vår socialistiska ekonomi i dagens samhälle.
Föreställ dig att du arbetar på en demokratisk arbetsplats. Du bestämmer tillsammans med dina arbetskamrater över alla viktiga beslut. Kanske har ni en operativ hierarki för att underlätta det dagliga arbetet, kanske har ni det inte, det är upp till er som arbetar där att bestämma. Ni äger dock inte er arbetsplats på så sätt att ni kan sälja er andel om ni så önskat, ni får bara förvalta den efter egen bästa förmåga. Vinsten ni gör går först till er själva i form av lön, och överskottet till en fond dit alla socialistiska företag betalar in sina överskott. Fonden styrs demokratiskt och betalar bland annat för det som skall vara gratis att använda, exempelvis kollektivtrafik, vård, skola och kulturverksamhet.
Vad fonden även skall finansiera är ekonomins expandering. Ett socialistiskt företag har en rad fördelar framför ett kapitalistiskt, och den socialistiska ekonomin skall ohämmat få expandera och konkurrera ut kapitalistiska företag som itne står sig i konkurrens på den fria marknaden mot socialismen. Genom att ha ett urval av olika metoder skall den socialistiska ekonomins expandering och förnyelse garanteras. Tre förslag jag har;
1. En socialistisk bank, som lånar ut ränte och amorteringsfritt för att underlätta så mycket som möjligt för nya socialistiska företag. Låntagarna kan vara vilka som helst som idag, företrädelsevis människor som har en dröm om att få arbeta med något och som ser en öppning och möjlighet på marknaden att öppna upp något nytt.
2. En eknomisk arbetsgrupp ihopsatt av teknokrater, kanske på nationell nivå, kanske på regional och kommunal nivå, kanske på stadsdelsnivå, som genom empiriskt underlag får se över vart det saknas tillgänglighet till vissa produkter/tjänster, och som sedan får i uppdrag att verkställa uppbyggnaden av företag.
3. En demokratisk kommite på kommunal nivå och stadsdelsnivå bestående av boende i områdena som har till uppgift att övervaka sina egna intressen, alltså att se till att deras område har tillgång till den samhällsservice de boende efterfrågar.
I vår kapitalistiska ekonomi vi lever i idag har vi enbart det första av de tre alternativen tillgängliga. Fördelaktigare banklån tillsammans med de två andra alternativen, det ena teknokratiskt och den andra demokratiskt, bör göra den socialistiska eknomin starkare och mer innovativ än den kapitalistiska.
Poltiskt sett får medlemmar av den socialistiska eknomin givetvis rösta som dom vill, men det finns ett interndemokratiskt parti som skall företräda dem i vårt parlamentariska system. riksdagsledamöterna(och regional- och kommunalfullmäktigeledamöter) är inga liberala frifräsare, utan tjänstemän som enbart får lov att rösta i enlighet med vad partiet genom dess medlemmar demokratiskt beslutat. Hur skall interndemokratin utformas? Mitt förslag är att alla frågor som skall upp till omröstning är tillgängliga för alla medlemmar att lägga sin röst. De förslag där tillräckligt många medlemmar visar intresse och röstar, de genomförs sedan operativt av styrelsen alt riksdagsledamöterna. I de förslag som inte väcker medlemmarnas intresse, alltså genom att enbart en minoritet lägger sin röst, får styrelsen förtoendet att genomföra votering för att sedan utgå från sitt resultat. Alternativt kan även medlemsminoritetens förslag få gälla. Vad partiet skall ägna sig åt är att bevaka socialisternas intressen. Med en expansiv ekonomi bör vi använda den politiska makten för att skydda vårt system från fientliga politiska intressen. Även om jag själv inte kan se hur kapitalet skulle angripa socialismen genom politik, betyder inte det att det inte kommer att försöka. Men vad politik i sig skall handla om är sådant som vi själva inte kan erbjuda människor, exempelvis miljöfrågor. Hur miljöharmoniskt vårt eget system än är kommer kapitalismen att fortsätta sin rovdrift på den, och där måste vi använda oss av politiken för att förhindra detta.
Denna vision är inte särskilt radikal i sig. Dess fördel är att den kan förverkligas inom vårt nuvarande samhälle. Den kan givetvis fungera i sig, men kan med fördel förenas med en folkrörelse med uttalat syfte att skapa sitt eget samhälle. Men vi behöver ingen revolution för att kunna uppbåda ett socialistiskt samhäller, det räcker med att erbjuda den som ett alternativ. Och socialismen är ett starkt alternativ till kapitalismen och har alla chanser att konkurrera ut den i en öppen marknad. Vi måste bara våga utsätta den för det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar